Lijkt het ’s ochtends soms of de nacht nog maar half is? Zo moe voelt u zich nog. Dat is niet wat u van een nachtje slapen mag verwachten. Het is tijd om u te beraden over de oorzaak. En vooral over wat eraan te doen is! Want een tekort aan kwalitatieve slaap kan heel nadelige gevolgen hebben voor uw gezondheid.
Herkent u een van deze slaapverstoorders?
De redenen voor een minder goede nachtrust kunnen heel divers zijn. Ten eerste is daar een medische factor. Denk aan pijn of slaapapneu die u een rusteloze nacht bezorgen. Ook mentale besognes zoals stress of piekeren kunnen u uit uw slaap houden. Uw slaapritme kan verstoord zijn. Ongunstige omstandigheden m.b.t licht, geluid en gebrekkige ventilatie zijn niet bevorderlijk. En tenslotte kosten slechte gewoontes u vaak heel wat uren slaap.
De oplossing ligt niet altijd voor de hand. Maar een aantal gedragswijzigingen brengen vaak soelaas. Ze zijn dus het proberen waard.
Nuttige tips voor een betere nachtrust
Ziehier enkele praktische tips die uw slaap kunnen verbeteren. Probeer ze uit en hou het even vol. Wie weet vaart u er wel bij.
Verlicht pijn met een aangepaste matras
Hebt u last van een pijnlijke rug of heup? Ga dan na of u wel op een geschikte matras slaapt. Een goede matras moet aangepast zijn aan uw lengte en gewicht en ook aan uw slaaphouding (op de rug, buik of zij). Zij moet de juiste ondersteuning geven aan rug, schouders en bekken.
Vermijd stress en ontspan je voor het slapengaan
Bent u een denker of heeft u zorgen? Roep die gedachten een halte toe door iets leuks te doen: wandelen, lezen of een kruiswoordpuzzel oplossen. Trek u even in uzelf terug en kom tot rust, tot de slaap u overmant.
Probeer een constant slaapritme te handhaven
Stel uw lichaam zoveel mogelijk af op eenzelfde moment voor het slapengaan en weer op te staan. Regelmaat is belangrijk. Toegegeven: dat is moeilijk als u wisselende werkuren of een huilbaby heeft. Een beurtrol met uw partner in dat laatste geval is misschien een suggestie?
Creëer een gunstige slaapomgeving
Controleer uw slaapkamer. Is de temperatuur niet te hoog; 17 tot 19 graden is ideaal. Is de kamer voldoende verduisterd en verlucht? Is het er stil? Oordoppen kunnen geluid weren (van een snurkende partner of van een huilbaby als u niet aan de beurt bent.)
Maak komaf met slechte gewoontes
’s Avonds een uitgebreide maaltijd eten of koffie drinken is ook nefast. Niet zelden gaan mensen met een te zware maag en overprikkeld naar bed, door te lang televisie kijken en/of te veel sociale media. Het is goed om te veel prikkels te weren voor u gaat slapen.
Wilt u ontspannen wakker worden om met frisse energie de nieuwe dag aan te vatten? Misschien kunnen onze tips u daarbij helpen.
Comments